[ioananoemytoma.wixsite.com] Macromedimicrocugetări (mamemicu)
tezeiunste tjuin 2021
Invenție verbală/inovație filologică: să se adauge – facultativ - la numele zilei (zi+lună) un prefix ”te”=terra, pentru conștiință, și un sufix al anului, simbolizat de un element cosmoterrian. De exemplu, ”ste”=steluțe, plantă mică, cu frunze ușor grase, flori galbene, pentru anul 2021. Conform cu Menander: ”Leacul/medicamentul unui suflet bolnav est vorba/cuvântul/rațiunea/știința/calculul (moral).”/”Psihes nosuses esti farmakon logos.”
Re-creație pe versurile ”Om bătrân, măi tată, măi”/”You are , Father William” din ”Alis in Țara Minunilor” /”Alice’s Adventures in Wonderland” de Lewis Caroll, [alice-in-wonderland.net].
Tânăr om, măi mamă măi (terra),
Și să stai (doar) cu capu-n sus?
Tânăr om, ce, ești supus?
Oare cugeți că e bine?
...După înălțare vine coborâre, pentru orice cultură. Cugetarea -liberă- este înălțare, coborâre, mediere. Medierea este și remediere. Iar Lucretius a zis, în De rerum natura 1,1: ”La atâtea rele a putut să îndemne Religia/Superstiția/Iluzia!”/”Tantum Religio potuit suadere malorum!”. Să nu cedăm iluziilor mafio-religioase, tech-abuzive sau altora. Terrahortisofia (tehașes) salvează omenia/umanitatea.
Re-creație pe o melodie populară (”Foaie verde de dudău, Nu orice câine e rău” ) :
”Eu mă cred că-s (dumne)zeu/domn-zeu * , măi, dorule, măi,
Că pot fi mai bun și eu, măi, dorule, măi,
Cuget, zeu și servitor, terrian sunt eu,
Pentru-al Terrei viitor, pentru Ateneu...”